Neuvostoliitto 1920-luvulla

Mitä tapahtui venäjällä juuri vallankumouksen jälkeen? Miksi nimi muuttui Neuvostoliitoksi? Mitä tapahtui tsaarille? Tervetuloa selvittämään sitä Villen ja Henrin kanssa.

tiistai 10. syyskuuta 2013

  Venäjän hajoaminen


Nikolai II oli Venäjän tsaari vuonna 1894- 1917. Nikolai oli aika heikko tsaari ja niimpä vuonna 1917 ensimmäisen maailmansodan miestappiot, talouden alamäki ja työläisten lakkoilu johti siihen, että Venäjän kansanedustuslaitos, duuma, rupesi ottamaan Venäjää hallintaansa. Nikolai sai duuman puheenjohtaja Mihail Aleksejeviltä sähkeen, jossa häntä vaadittiin luopumaan vallasta. Nikolai yritti vielä siirtää vallan veljelleen Mihail Alexandrovitsille, mutta hanke epäonnistui. Lopulta valta siirtyi väliaikaiselle hallitukselle. Vallankumouksen jälkeen perustettu väliaikaishallitus kumoutui myös nopeasti, kun lokakuun vallankumouksessa Vlamidir Iljits Lenin hajoitti sen apunaan bolsevistinen puolue. Samalla syttyi sisällissota punaisten ja valkoisten välillä. Syitä oli muun muassa se,että kaikkien mielestä Lenin ei tullut valtaan täysin laillisesti ja liberaalit ja vastustivat bolsevikkejä. Muutamia pikkuvaltioita kuten Suomi ja Puola irtosivat Venäjästä sisällissodan aikana. Lopulta punaiset voittivat ja maa rauhoittui niin paljon, että Neuvosto-Venäjä pystyi vuoden 1922 perustuslailla perustaa Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto. Aluksi siihen kuului Venäjän lisäksi siitä vallankumouksen aikana eronneet Ukrainan, Valko-Venäjän ja Transkaukasian neuvostotasavallat.


                                          





Kuvassa Vladimir Iljits Lenin 

Vladimir Iljits Lenin


Vladimir Iljits Lenin ( alkuperäiseltä nimeltään  Uljanov) syntyi 22.4.1870 Simbirskissä. Hän oli bolsevikkipuolueen johtaja. Toukokuussa hänen vanhin veljensä Alexsandr hirtettiin syyttetynä osallistumisesta tsaari Aleksanteri III:n salamurhayritykseen. Lenin katkeroitui tästä ja alkoi osallistua mielenosoituksiin, jonka takia hänet erotettiin kazanin yliopistosta. hän valmistui lakimieheksi.

 Lenin ei aloittanut lakimiesuraa, vaan siirtyi vallankumoukselliseen toimintaan ja hallitsi marxilaisia opetuskerhoja toimien pietarista käsin. Tämän takia hänet pidätettiin 7. joulukuuta. 1895 ja karkoitettiin kolmeksi vuodeksi Siperiaan vuonna 1898. Vuonna 1900 hänet vapautettiin.

Lenin nousi korkeaan asemaan Venäjän työväenpuolueessa. Hän kirjoitti 1902 mitä pitää tehdä? - nimisen kirjan jonka väitetään aiheuttaneen kommunistisen puolueen synnyn.

30. elokuuta. 1918 Faina Kaplan ampuu Leniniä kolmesti, joka haavoittuu, mutta paranee .


 

Neuvostoliiton uudistuksia 

Puna-armeija

Kansankomissaarien neuvosto eli Venäjän ( myöhemmin Neuvostoliiton) hallitus antoi 28.tammikuuta 1918 käskyn kasata ja uudistaa puna-armeijaa, joka oli perin vanhanaikainen. Uusi armeija koostui aluksi Bolsevikkien punakaarteista. Sen järjesti Lev Trotski, joka toimi tämän jälkeen sota- ja meriasiain komissaarina vuoteen 1925. Alkuun puna-armeija toimi pääasiassa vapaaehtoisesti, ilman sotilasarvoja ja joukko-osastoja. Upseerit äänestettiin. Silti 18-40 vuotiaat miehet olivat asevelvollisia.




 Neuvostoliiton panssarivaunu T-34-85

 

 

NEP

NEP:ksi sanottiin Neuvostoliiton harjoittamaa talouspolitiikkaa, jonka aloitti valtionpäämies Vladimir Lenin. Se oli sekataloutta, jossa talonpoika sai myydä suuremman osan sadostaan vapaasti niin kuin ennen, ja loput myytiin valtion kautta. Sen arveltiin auttavan saamaan ulkomaalaisia sijoittajia maahan, jotta talouskasvu paranisi. Kuitenkin se lopetettiin Josif Stalinin toimesta vuonna 1928, joka aloitti kollektivisoinnin ja 5-vuotis suunitelmat.  

Katso yllä oleva linkki ja vastaa kysymyksiin.

 

 

Kolhoosit

Kolhoosi tarkoittaa yhteistoimintatilaa eli sellaista maatilaa, jossa yhteisö viljelee valtion valvonnassa. Se toimii sovhoosiperaatteella eli kaikki saatu omaisuus jaetaan osallisten kesken. Toiminta kuitenkin poikkesi sovhooseista siinä, että toiminta oli pakollista. 

 

Valtataistelu

Lenin kuoli vuonna 1924, jonka jälkeen syttyi taistelu vallasta Lev Trotskin, Nikolai Buharinin ja Josif Stalinin välillä. Trotskin vasemmisto-opposition kanta oli kansainvälisempi ja sen tavoite oli jatkaa vallankumouksia muissa maissa, kun taas Stalinin kanta oli teollistaa maata suuresti sekä rahoittaa maatilojen kollektivisointi eli ottaa maatilat valtion haltuun. Vasemmisto-oppositio vastusti tätä talouspolitiikkaa. Aluksi Stalin liitoutui Buharinin kanssa ja kukisti Trotskin, joka pakeni maasta. Lopulta hän kääntyi Buharinia vastaan ottaakseen vallan puolueessa. Buharin teloitettiin Stalinin puhdistuksissa vuonna 1938 ja Trotski murhattiin Meksikossa vuonna 1940. 

                                                

Stalinismi
Stalinismi tarkoittaa Josif Stalinin oppien mukaista poliittista järjestelmää. Se yhdistetään yleensä terroriin, puhdistuksiin, henkilövalvontaan ja vallan keskittymiseen. 


















Nikolai II perhe












 





4 kommenttia: